Evde enerji tasarrufu sağlamak için akıllı aydınlatmalar ve enerji verimli cihazları kullanarak hem bütçenizi hem de çevreyi koruyun.

Enerji İsrafı Evde Başlar: Değiştirebileceğimiz 4 Alışkanlık

Evlerimiz, kendimizi en rahat ve huzurlu hissettiğimiz alanlar olmasının yanı sıra aynı zamanda sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de etkileyen davranışlarımızın başladığı yerler. Çünkü ev ortamında farkında olmadan enerji israfına yol açabilecek alışkanlıklar edinebiliriz. Bu alışkanlıklar ise enerji tüketiminde önemli bir paya sahip. Gelin, bu konuyu detaylı bir şekilde ele alalım.

IEA (International Energy Agency- Uluslararası Enerji Ajansı) verileri bize gösteriyor ki dünya üzerindeki enerji tüketiminin %30’u ve küresel emisyonların %26’sı içinde yaşadığımız binalardan kaynaklı. Tabii ki bu oranlar içerisinde, binanın yapım aşamasında harcanan enerji ve oluşan sera gazı da mevcut. Ancak bu oran, binada yaşam başlayınca oluşan miktardan oldukça az. Çünkü bir binanın yapımı sırasında kullanılan enerji, sera gazı emisyonunun %8’ini oluştururken binada yaşam için gerekli olan elektrik ve ısı için harcanan enerji ise emisyonun %18’den sorumlu.

Özetle ev içerisindeki davranışlarımız ve kullandığımız cihazlar, sera gazı emisyonunun artışındaki temel unsurlardan. Bu nedenle de ev içerisindeki enerji israfına “Dur” demek için enerji israfını tetikleyecek davranışlarımızı gözden geçirmenin zamanı geldi.

Işıkları Açık Bırakmak

Enerji tasarrufu sağlamak için evde ışıkları kapatmayı alışkanlık haline getirin. Akıllı aydınlatmalar ve verimli cihazlarla tasarruf edin.

Bazen dalgınlıkla bazen de düşünmeden ev içerisinde bulunmadığımız odaların ışıklarını açık bırakabiliyoruz. Hatta evden çıkarken bile ışıkları açık bıraktığımız oluyor. Bu durum ise sadece küçük bir hatadan öte ev içerisinde enerji tüketimini artıran bir davranış. “Nasıl olsa faturayı ödüyorum.” düşüncesinden “Enerjiyi israf ediyorum.” düşüncesine geçmek ise bu davranışı değiştirmek için ilk adım.

Evde sadece bulunduğumuz ortamdaki ışıkları kullanarak ve evden çıkarken ışıkları kapatarak hem bütçemize hem de çevreye zarar veren bu davranışı düzeltebiliriz. Ayrıca mobil cihazlar ile entegre çalışan akıllı aydınlatmalar kullanarak küçük bir dalgınlıkla ışıkları kapatmayı unutsak bile uzaktan kontrol edebiliriz.

Enerji Tasarruflu Cihazlar Kullanmamak

Teknoloji günden güne gelişiyor. Aslında bu gelişim, evimizdeki elektronik cihazların miktarını da artıran bir yapıya sahip. Ancak bu artış, hane içerisindeki elektrik tüketiminin artmasının önemli bir sebebi.

IEA tarafından da belirtildiği gibi özellikle gelişmekte olan ekonomilerde, ev içerisinde cihaz ve ekipmanlar tarafından tüketilen elektrik büyük ölçüde bina sayısının artması ve enerji tüketen cihazların kullanımının yaygınlaşması ile artmaya devam ediyor. Peki, bu artışı durdurmanın yolu daha az elektronik cihaz kullanmak mıdır?

Tabii ki hayır. Çünkü teknoloji sadece bireysel ihtiyaçları değil, çevresel sorunları da göz önünde bulunduran çözümler sunuyor. Günümüzde de elektronik cihazların verimliliğini önemli ölçüde artıracak teknoloji zaten mevcut.

Örneğin Avrupa’da tercih edilen çamaşır kurutma makineleri için giderek daha fazla ısı pompası teknolojisi kullanılıyor. Bu da geleneksel havalandırmalı veya yoğuşmalı çamaşır kurutma makinesinin yaklaşık yarısı kadar enerji tüketiyor. Özetle ev içerisinde kullandığımız cihazların enerji tasarruflu alternatiflerini bulmak mümkün. Bize de cihaz kullanımını azaltmak değil, elektronik cihazlarda enerji tasarruflu seçenekleri tercih etmek kalıyor. 

Kullanılmayan Elektronik Cihazları Prizden Çıkarmamak

Evdeki enerji israfını azaltmanın en etkili yolu, enerji verimliliği yüksek cihazları tercih etmek ve gereksiz enerji tüketiminden kaçınmaktır

Günlük yaşantımızda pek çok elektronik cihaz kullanıyoruz. Buzdolabı, bilgisayar, televizyon, kahve makinesi bunlardan sadece bazıları. Bu cihazlardan kimisi sürekli elektrik gücüne ihtiyaç duyarken kimisi için de kullanım anında güç sağlamak yeterli. Kullanım anında güç kaynağına bağlı olan cihazlar ile işimiz bittiğinde cihazı prizden çıkarmak ise evdeki enerji tüketimini azaltmak için edinmemiz gereken bir alışkanlık.

“Cihazı aktif kullanmıyorum. Elektrik tüketmez ki!” diye düşünüyor olabilirsin. Ancak bu düşüncenin hatalı olduğunu söyleyelim. Çünkü cihazlar kapalı halde prize takılıyken de enerji tüketmeye devam eder.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi (NRDC) tarafından yapılan bir araştırmada prizlere takılı elektronik cihazların kullanılmasa dahi bekleme modunda elektrik yaktığı ve yaktığı bu elektriğin, elektrik faturasının %23’ünü oluşturduğu ortaya çıkmış. Buna göre kullanılmayan elektronik cihazları prizden çıkarmamak hem çevremize hem de bütçemize zarar veren ve bu zararı ortadan kaldırmak için değiştirmemiz gereken bir alışkanlık.

Çamaşır ve Bulaşık Makinelerini Tam Dolmadan Çalıştırmak

En sevdiğin gömleğin kirli sepetinde mi ya da misafir geliyor ve servis tabakların bulaşık makinesinde mi kaldı? Bazen böyle durumlarda istediğimiz eşyalara hemen ulaşabilmek için “Makine tam dolmadı, ama çalıştırsam ne olacak ki?” diye düşünebiliriz. Ancak bu düşünce, ev içinde elektrik tüketimini artıran bir davranışın.

Ortalama bir bulaşık makinesinin günde bir saat çalışması için yaklaşık 1800 watt güce ihtiyaç duyulur. Çamaşır makinesi ise 25 dakikada yaklaşık 500 watt elektrik tüketir. Tam dolmadan çamaşır ve bulaşık makinesini çalıştırmak ise bu cihazların kullandığı yüksek  enerjinin katlanmasına sebep olur. Bu nedenle çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolduktan sonra çalıştırmaya dikkat etmekte fayda var.

Kısacası ev içerisinde bazen hiç fark etmeden yaptığımız bu davranışları değiştirerek bireysel olarak dünyanın geleceğine katkı sağlamak mümkün. Unutma ki bireysel her karar, büyük değişimler meydana getirebilir. Sen de dünyanın geleceği için kalıcı çözümler arıyorsan “Yeteri Kadar En Doğru Karar” diyerek israfa karşı başlattığımız seferberlik hareketinin bir parçası olabilirsin.

Öne Çıkan Yazılar
10-12-2024

Teknoloji Çağında Sürdürülebilir Tüketim Mümkün mü?

Teknoloji, günümüz dünyasının ayrılmaz bir parçası. Çünkü artık pek çok gelişim ve değişimin temeli, teknolojiye dayanıyor.
10-12-2024

Sonsuz ve Sınırsız Tüketim Arzusu Nelerin Sonunu Getiriyor, Hangi Kaynakları Tüketiyor?

Zaman hızla geçiyor, teknoloji gelişiyor ve neredeyse her gün yeniden tüketeceğimiz yeni ürünler veya hizmetler ile karşılaşıyoruz.
04-06-2025

Yemeğim Bitmedi, Şimdi Ne Olacak?: Restoranlarda Gıda Atığı Yönetimi

Farklı yemekler yemeyi veya sokağında yeni açılan restoranı denemeyi istemek oldukça doğal. Özellikle de neredeyse her gün yeni bir seçeneğin ortaya çıktığı bu tüketim kültüründe... Ancak artık günümüzün ayrılmaz bir parçası haline gelen bu tüketim alışkanlığının arkasında görülmesi gereken bir bitmemiş tabaklar yığını var.
25-06-2025

İklim Krizinin Başrolü: Sera Gazlarının Dünyamıza Etkisi

Yaşamımızı sürdürdüğümüz gezegenimizin geleceğini tehdit eden en önemli unsur, tabii ki iklim krizi. Sıcaklıkların her geçen yıl yeni bir rekor kırdığı zamanlar, gelecek senaryosundan öte artık hayatımızın bir gerçeği.