Sera gazları, küresel ısınmayı hızlandırarak iklim değişikliğini derinleştirir ve aşırı hava olayları ile biyoçeşitlilik kaybına yol açar.

İklim Krizinin Başrolü: Sera Gazlarının Dünyamıza Etkisi

Yaşamımızı sürdürdüğümüz gezegenimizin geleceğini tehdit eden en önemli unsur, tabii ki iklim krizi. Sıcaklıkların her geçen yıl yeni bir rekor kırdığı zamanlar, gelecek senaryosundan öte artık hayatımızın bir gerçeği.

Peki, bunun sebebi ne?

Dünyanın günden güne daha sıcak bir gezegene dönüşmesinin altında yatan temel neden, atmosferdeki sera gazı emisyonunun artması. O halde “Sera gazları nedir ve dünyamız üzerinde nasıl bir etkiye sahiptir?” incelemeye başlayalım.

Sera Gazları Neden Artar?

Sera gazı tanımından da anlaşıldığı gibi atmosferde bulunan sera etkisi yapan bu gazlar, doğal düzenin bir parçası. Ancak insanların bazı faaliyetleri bu düzenin bozulmasına neden oluyor. Bu bozulma ise dünyanın düzensiz ve şiddetli ısınmasının temelini oluşturuyor.

Sera gazı tanımından da anlaşıldığı gibi atmosferde bulunan sera etkisi yapan bu gazlar, doğal düzenin bir parçası. Ancak insanların bazı faaliyetleri bu düzenin bozulmasına neden oluyor. Bu bozulma ise dünyanın düzensiz ve şiddetli ısınmasının temelini oluşturuyor.

Peki, sera gazları neden artıyor? Sera gazı seviyesini artıran temel sebep tabii ki fosil yakıtlar. Kömür, petrol ve doğalgazın içerisinde bulunduğu fosil yakıtların yanması sonucu karbondioksit ve metan gibi sera gazı ortaya çıkarak atmosfere yayılıyor. Örneğin ısınmak için kullanılan kömürün veya araçlarda kullanılan petrolün yanması, sera gazı emisyonunun ve dünyanın sıcaklığının günden güne artmasının önemli bir sebebi. Bu nedenle iklim krizinin başrolü olan sera gazlarının artışına insan kaynaklı bir sorun demek mümkün.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre dünya çapında elektrik üretiminde en çok kullanılan kaynak petrol olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda petrol ve gaz operasyonları, enerji sektöründeki sera gazı emisyonlarının %15’ini oluşturuyor. Sadece 2022 yılında petrol ve gazın üretimi, taşınması ve işlenmesi sonucunda atmosfere 5.1 milyar ton karbondioksit salımı yapıldığı biliniyor. Kısacası enerji üretimindeki fosil yakıtlara olan bu bağımlılıktan kaynaklı, iklim krizinin başlıca sebebi olan sera gazı emisyonunun günden güne artması kaçınılmaz.

Ne Yapmalıyız?

Ulaşımdan ısınmaya pek çok hayati alanın kaynağı olan enerji sistemi, görüyoruz ki mevcut düzeni ile aynı zamanda sera gazı emisyonunun başlıca nedeni. Bu nedenle sera gazı emisyonunu azaltmak için enerjiyi nasıl üretip tükettiğimize odaklanmak şart.

The Emissions Gap Report 2022, küresel felaketten kaçınmak için dünyanın sera gazı emisyonunu %45 oranında azaltması gerektiğini ortaya koyuyor. Bunun için de bireyler, kurumlar ve ülkelerin bir arada hareket etmesi oldukça önemli. Temelde yapılması gereken ise enerji üretimi ve tüketiminde fosil yakıtlar yerine güneş, rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih etmek. Bunun için de elektrikli arabalar, güneş fotovoltaikleri ve ısı pompaları gibi bazı temiz enerji teknolojilerinin kullanımının yaygınlaşması, enerji sektöründeki fosil yakıtlara bağlılığı azaltmak için atılması gereken bir adım.

Enerji sektöründeki dönüşüm ve temiz enerji teknolojilerinin yanı sıra bireysel olarak da herkesin tüketim alışkanlıklarını gözden geçirmesi şart. Çünkü mevcut düzende gereğinden fazla kullandığımız her bir enerji kaynağı, küresel bir sorun olan iklim krizine bir adım daha yaklaşmamıza neden oluyor. Unutmayalım ki bugün atılacak küçük bir adım, dünyanın geleceği için büyük bir fark yaratabilir.

Sen de dünyanın geleceği için kalıcı çözümler arıyorsan “Yeteri Kadar En Doğru Karar” diyerek israfa karşı başlattığımız hareketin bir parçası olabilirsin.

Öne Çıkan Yazılar
10-12-2024

Teknoloji Çağında Sürdürülebilir Tüketim Mümkün mü?

Teknoloji, günümüz dünyasının ayrılmaz bir parçası. Çünkü artık pek çok gelişim ve değişimin temeli, teknolojiye dayanıyor.
10-12-2024

Sonsuz ve Sınırsız Tüketim Arzusu Nelerin Sonunu Getiriyor, Hangi Kaynakları Tüketiyor?

Zaman hızla geçiyor, teknoloji gelişiyor ve neredeyse her gün yeniden tüketeceğimiz yeni ürünler veya hizmetler ile karşılaşıyoruz.
04-06-2025

Yemeğim Bitmedi, Şimdi Ne Olacak?: Restoranlarda Gıda Atığı Yönetimi

Farklı yemekler yemeyi veya sokağında yeni açılan restoranı denemeyi istemek oldukça doğal. Özellikle de neredeyse her gün yeni bir seçeneğin ortaya çıktığı bu tüketim kültüründe... Ancak artık günümüzün ayrılmaz bir parçası haline gelen bu tüketim alışkanlığının arkasında görülmesi gereken bir bitmemiş tabaklar yığını var.
02-07-2025

Enerji İsrafı Evde Başlar: Değiştirebileceğimiz 4 Alışkanlık

Evlerimiz, kendimizi en rahat ve huzurlu hissettiğimiz alanlar olmasının yanı sıra aynı zamanda sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de etkileyen davranışlarımızın başladığı yerler. Çünkü ev ortamında farkında olmadan enerji israfına yol açabilecek alışkanlıklar edinebiliriz. Bu alışkanlıklar ise enerji tüketiminde önemli bir paya sahip. Gelin, bu konuyu detaylı bir şekilde ele alalım.