Sofradan Tarlaya: Gıda Atıklarından Kompost Yapımı

BM 2024 Gıda İsrafı Raporu’na göre bir kişinin yıl içinde israf ettiği gıda miktarı ortalama 79 kg. Bu israfta en büyük paya sahip olan alan ise evler. En az bir milyar öğüne eşdeğer yenilebilir gıda, her gün dünya çapında evlerde israf ediliyor. Özetle mutfaklarımız, lezzetli yemekler yaptığımız yerlerden öte evsel gıda israfının merkezi. Bu atıkları yeniden değer zincirine kazandırmanın yolu ise kompostlamaktan geçiyor.

O halde gıda atıklarından kompost yapımını, neden önemli olduğunu ve nasıl başlayabileceğini tüm detaylarıyla keşfetmeye başlayalım.

Kompost Nedir?

Kompostu genel olarak gıda atıklarını çöp olarak değil, ham madde olarak değerlendirmenin etkili bir yolu şeklinde tanımlamak mümkün. Çünkü kompost, organik atıkların toprağı zenginleştiren gübreye dönüşmüş halidir.

Kompostlama sayesinde yemek yaparken ortaya çıkan veya tüketilmeyen gıda atıklarının israf olmasının önüne geçilerek bu atıklar tekrar değer zincirine kazandırılır. Bu özelliği sayesinde de kompostlama yalnızca bir geri dönüşüm yöntemi olarak değil, aynı zamanda doğanın döngüsüne uyum sağlamanın en basit ve etkili yollarından biri olarak değerlendirilebilir.

Hangi Atıklardan Kompost Yapılabilir?

Gıda atıklarını çöpe atmak yerine kompost yaparak çevremize ve geleceğimize katkıda bulunabiliriz. Ancak kompost yaparken dikkat edilmesi gereken önemli bir konu bulunuyor. Bu da kompost yapımında kullanılabilecek atıklara göre atık yönetimi yapabilmek. Çünkü gıda atıklarından elde edilen kompost, gübre olarak değerlendirileceği için kompostun bitkilere zarar verecek yapıda olmaması oldukça önemli.

“Nelerden kompost yapılabilir?” diye merak ediyorsan Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirtilen kompost yapımı için kullanılan ve kullanılmayan atıkları aşağıdaki tablodan inceleyebilirsin:

Nelerden Kompost Yapılabilir?

Nelerden Kompost Yapılamaz?

Meyve ve sebze artıkları

Yumurta kabukları

Kahve telvesi ve filtreler

Poşet çaylar

Fındık zurufu ve kabuğu

Karton, kağıt vs.

Dökülmüş, kurumuş, çürümüş yapraklar, dallar, diğer bitki artıkları

Biçilmiş çim parçaları

İç mekan çimleri

Sap ve saman, tahıl sapları

Yapraklar

Talaş ve odun kıymıkları

Pamuk ve yün parçaları

Odun külleri

Antep fıstığı işleme atıkları

Zeytinyağı üretim atıkları (Karasu hariç)

Çay işleme atıkları

Meyve suyu posaları

Şekerpancarı baş ve yaprakları vb. materyaller

Kara ceviz ağacı yaprakları ve dalları

Kömür ya da odun kömürü külleri

Süt ve süt ürünleri

Hastalıklı ve böcekli bitkiler ya da bitki parçacıkları

Sıvı yağlar, gres yağları, yağlar

Et artıkları, balık kılçığı ve diğer atıkları

Pestisitlerle muamele edilmiş bahçe üzerine dökülmüş, kurumuş, çürümüş yapraklar, bahçe üzerindeki dallar, diğer bitki artıkları

Kedi köpek dışkıları veya kullanılmış kedi kumu

Tohum içeren yabani bitkiler

Plastik, cam, metal içeren maddeler

Temizlik malzemeleri

Çay ve kahve poşetleri

Odun külleri

Antep fıstığı işleme atıkları

Zeytinyağı üretim atıkları (Karasu hariç)

Çay işleme atıkları

İşlenmiş ve alüminyumlu kâğıtlar

Tıbbi atıklar

Kompost yapımına uygun atıklara bakıldığında meyve ve sebze kabuklarından çay posasına, yapraklardan kahve telvesine kadar pek çok organik maddenin kompost yapımında kullanılabildiğini görmek mümkün.

Ancak yapım aşamasında kompostun azot ve karbon dengesini sağlamak gerektiğini unutmamak gerekli. Bunun için de gıda atıkları yeşil ve kahverengi olarak ayrılır. Sebze ve meyve atıkları, taze ot ve yeşil yapraklar, ekmek, kahve ve çay atıkları ile yumurta kabukları gibi yeşil renkli atıklar azot; kuruyemiş kabukları, dal ve ağaç kabukları, kuru yapraklar, talaş sap ve saman gibi kahverengi atıklar ise karbon kaynağı olarak değerlendirilir. Ayrıca kompost hazırlarken asit oranı yüksekliğinden dolayı narenciye atıklarını da ölçülü kullanmakta fayda var.

“Peki, tüm bu malzemeleri nasıl kompost yapacağım?” diyorsan şimdi, kompostlama tekniklerini keşfedelim.

Kompost Yapım Teknikleri Nelerdir?

Kompost yapımı için farklı tekniklerle karşılaşmak mümkün. Ancak bu teknikler genel olarak sıcak ve soğuk olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Bu kompost teknikleri arasındaki temel fark ise kompostun, sıcak kompostlamada soğuk kompostlamaya göre daha kısa sürede hazır hale gelmesi.

Sıcak kompost bir aylık sürede gerçekleşebilirken soğuk kompostlamada eklenen tüm atıkların kompasta dönüşmesi için 6-12 ay arasında bir süre gerekir. Ancak bir diğer açıdan da soğuk kompost, az bakım ve emek gerektirdiği için yapımı daha kolaydır. Bu nedenle de genellikle restoranlar sıcak kompostu tercih ederken evlerde soğuk kompostlama yapılır. Bunun için “Evde nasıl kompost yapacağım?” diye merak ediyorsan soğuk kompostlama kategorisinde yer alan tekniklere daha detaylı bakmanda fayda var.

Evde Kompost Yapım Teknikleri

Evde kolaylıkla yapılabilecek soğuk kompostlama teknikleri olan bokashi kompostu ve solucan kompostunun detaylarını aşağıdaki tablodan keşfedebilirsin:

Öne Çıkan Yazılar
10-12-2024

Teknoloji Çağında Sürdürülebilir Tüketim Mümkün mü?

Teknoloji, günümüz dünyasının ayrılmaz bir parçası. Çünkü artık pek çok gelişim ve değişimin temeli, teknolojiye dayanıyor.
10-12-2024

Sonsuz ve Sınırsız Tüketim Arzusu Nelerin Sonunu Getiriyor, Hangi Kaynakları Tüketiyor?

Zaman hızla geçiyor, teknoloji gelişiyor ve neredeyse her gün yeniden tüketeceğimiz yeni ürünler veya hizmetler ile karşılaşıyoruz.
04-06-2025

Yemeğim Bitmedi, Şimdi Ne Olacak?: Restoranlarda Gıda Atığı Yönetimi

Farklı yemekler yemeyi veya sokağında yeni açılan restoranı denemeyi istemek oldukça doğal. Özellikle de neredeyse her gün yeni bir seçeneğin ortaya çıktığı bu tüketim kültüründe... Ancak artık günümüzün ayrılmaz bir parçası haline gelen bu tüketim alışkanlığının arkasında görülmesi gereken bir bitmemiş tabaklar yığını var.
02-07-2025

Enerji İsrafı Evde Başlar: Değiştirebileceğimiz 4 Alışkanlık

Evlerimiz, kendimizi en rahat ve huzurlu hissettiğimiz alanlar olmasının yanı sıra aynı zamanda sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de etkileyen davranışlarımızın başladığı yerler. Çünkü ev ortamında farkında olmadan enerji israfına yol açabilecek alışkanlıklar edinebiliriz. Bu alışkanlıklar ise enerji tüketiminde önemli bir paya sahip. Gelin, bu konuyu detaylı bir şekilde ele alalım.