
Tarımda Akıllı Teknolojilerin Kullanımının Su ve Enerji Verimliliğine Faydaları
Tarım, yaşamın temelini oluşturan gıdaların üretimi için büyük öneme sahip. Ancak doğa ile iç içe bir üretim gerçekleştirilen tarımda, havanın sıcaklığı, yağış, toprağın verimliliği gibi dış etkenlerin etkisi oldukça fazla. Bu durum, tarımsal üretimde verimliliğin sürdürülebilirliği açısından temel riskleri de beraberinde getiriyor. Özellikle de dünya iklim kriziyle karşı karşıyayken.
Bu sorunun çözüm yollarından başında ise tarımda kullanılan akıllı teknolojiler geliyor.
Tarımın Geleceği Akıllı Teknolojiler
Teknolojinin hızla gelişmesi, tüm alanları olduğu gibi tarım sektörünü de etkiliyor. Tarımda bilgisayar kullanımı, yazılım destekleri, teknolojik tarım aletleri, insansız araçlar ve yapay zeka uygulamaları ile geleneksel tarım yerini akıllı tarıma bıraktı diyebiliriz. Bu da tarımın artık daha az dışa bağımlı ve daha yüksek verimli olması açısından büyük bir adım.
Akıllı Tarım Teknolojileri Nelerdir?

Agritech olarak bilinen akıllı tarım teknolojileri içinde tarımsal üretimi iyileştiren cihazlar ve yenilikçi dijital çözümler yer alıyor. Sulama yapan robotlar, araziye kontrol etmeye yardımcı olan drone’lar, tarımsal üretimin verimliliğini ölçmeye yarayan yazılımlar, su yönetimi yapmaya imkan tanıyan sulama pompaları gibi tarım sektörünün ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen her çözüm, akıllı tarım teknolojisinin bir parçası.
Tüm bu teknolojiler arasından günümüzde tarımsal faaliyetlerin olmazsa olmazı haline gelen sistemleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Hava sensörleri sayesinde havanın durumu ve sıcaklığı tahmin edilerek sulama ve ilaçlama için en doğru zamanın belirlenmesi
Akıllı sulama sistemleri ile tüm araziye homojen bir şekilde, toprağın nem oranına göre ve ürünlerin ihtiyacı kadar kontrollü bir şekilde sulama yapılabilmesi
İzleme ve görüntüleme teknolojileri ile tarlanın durumu hakkında anlık bilgiye sahip olunması ve tarlanın verimliliği hakkında verilerin toplanması
Çiftlik yönetim yazılımları ile üretim ile verilerin kaydedilerek kolaylıkla planlama yapılması
Neden Tarımda Akıllı Teknolojiler Tercih Edilmeli?

Üründe verimliliğin artırılması, su ve enerji israfının önlenmesi, bunun bir sonucu olarak da üretim maliyetlerinin düşürülmesi gibi avantajlar sunan akıllı tarım teknolojileri mobil cihaz veya bilgisayarlar ile kontrol edilebilmesi nedeniyle operasyonel süreçleri kısaltıyor. Böylece, üreticiye zaman ve emek açısında da artı değer sunuyor.
Tüm dünyada artan üretim maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda akıllı tarım teknolojileri, toprağın ihtiyacı olan su ve nem miktarına göre doğru zamanda doğru miktarda sulama programının oluşturulmasını; damla sulama, yağmurlama sulama, pivot sulama gibi verimli sulama modellerinin kullanımını kolaylaştırıyor. Böylece hem kontrolsüz bir şekilde yapılan sulamanın, tarım arazisinde yarattığı tahribat ortadan kaldırması hem de tarımda yaşanan su ve sulamada kullanılan enerji israfının önüne geçilmesi adına üreticiye rehberlik edebiliyor. Kısacası akıllı tarım teknolojilerinin hem çiftçiye hem üretime hem de dünyanın geleceğine katkısı büyük. Bu nedenle teknolojinin gücünden yararlanarak tarımsal faaliyetleri dönüştürmek, aslında tercihten öte bir ihtiyaç.
Biz de Eksim olarak “Yeteri Kadar En Doğru Karar” anlayışıyla, tatlı su kaynaklarımızın %70’inin tüketildiği tarımsal üretimde teknoloji kullanımını yaygınlaştırmak için Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çiftçilerimize yönelik uygulamalı eğitimler veriyor, sulamada akıllı sistemlere geçiş yapmak isteyen çiftçilerimize destek sağlıyoruz.
Ancak sürdürülebilir üretim için akıllı teknolojiler, etkili çözümler sunsa da unutma ki doğal kaynakların geleceği için tarladan evlere, her alanda atılacak pek çok adım var. Bu nedenle sadece üretimin değil, tüketimin de sürdürülebilir olması oldukça önemli. “Peki, bu nasıl olacak?” diye merak ediyorsan “Teknoloji Çağında Sürdürülebilir Tüketim Mümkün mü?” yazımızı okuyabilirsin.